Asset Publisher Asset Publisher

Return to Full Page

محتاطانه، متوازن و بدون كسري بودن از ويژگي‌هاي لايحه بودجه سال ۹۴ است

دكترنوبخت در برنامه گفتگوي ويژه خبري:

محتاطانه، متوازن و بدون كسري بودن از ويژگي‌هاي لايحه بودجه سال ۹۴ است

دكترمحمدباقر نوبخت در برنامه گفتگوي ويژه خبري با اشاره به ارايه لايحه بودجه سال ۹۴ به مجلس شوراي اسلامي گفت : رييس‌جمهور هنگام ارايه لايحه به مجلس، ضمن تشريح بخش‌‌هاي مختلف لايحه ،  آن را محتاطانه، بدون كسري و متوازن توصيف كرد.

دكترنوبخت با تأكيد بر اينكه بودجه به عنوان  پيش‌بيني منابع و مصارف كشور نبايد دور از واقع باشد، سه منبع فروش نفت،درآمدها اعم از ماليات،حقوق گمركي و بخش ناشي از واگذاري دارايي هاي مالي مثل اوراق مشاركت را مهم‌ترين منابع درآمدي دولت عنوان كرد.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رئيس‌جمهور با بيان اين كه در بودجه ۹۴ تلاش بر اين است كه در خصوص هر سه منبع درآمدي به گونه‌اي عمل كنيم كه اين ارقام تحقق پيدا كند،گفت: مصارف نيز به همين ترتيب است؛بخش اول مصارف جاري يا هزينه ها و بخش دوم شامل بخش عمراني ، تملك دارايي هاي سرمايه ايي.

 وي ادامه داد: اين منابع عمومي بايد به گونه‌اي توزيع شود كه هم به مسائل جاري بپردازيم و هم قدرت خريد كارمندان را در حد تورم حفظ كنيم و از طرف ديگر به اهداف اصلي خود يعني توسعه و پيشرفت كشور ،پرداختن به طرح هاي عمراني و بهره برداري از اين طرح ها بپردازيم كه در خروج از ركود و مهار تورم سهم موثري دارند،پس به دلايل ذكر شده بودجه كشور متوازن تقسيم شده است.

دكترنوبخت با  تصريح بر اينكه كسري بودجه با عدم تحقق منابع متفاوت است افزود: توجه به سياست‌هاي سنجيده اقتصاد مقاومتي سبب مي‌شود تا اقتصاد به فاكتورهاي خارجي وابسته نباشد؛ ضمن اين كه ما با همه حيله‌ها و بدخواهي‌هاي دشمنان در بودجه ۹۴ مواجه بوديم و به اين سبب بودجه ۹۴ در يك شرايط ويژه تنظيم شده است.

  دكتر نوبخت در خصوص اين كه بودجه طراحي شده كدام يك از اهداف و نيازهاي دولت را مرتفع مي كند،تصريح كرد: طبق ماده يك قانون محاسبات عمومي، بودجه يك برنامه يك ساله است كه منابع و مصارف مورد نياز در طول يك سال را مشخص مي‌كند و مطابق قانون مشخص مي‌شود كه اين منابع و مصارف در راستاي كدام اهداف باشد،اين اهداف از قانون برنامه پنجم گرفته شده است و سال ۹۴ سال پاياني برنامه پنجم است، پس تمامي اهدافي كه در برنامه پنجم مطابق ماده ۲۳۴ به آن اشاره شد بايد در ۴ سال گذشته تحقق پيدا مي‌كرد و بقيه در سال ۹۴ كه سال پاياني بود محقق مي‌شد

 معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با بيان عملكرد دولت در سال‌هاي پيش تصريح كرد: در سه سال اول برنامه پنجم رشد اقتصادي ۳ درصد، سال بعد منفي ۶,۸ درصد ،سال بعد از آن منفي ۱.۹ درصد و تازه سال ۹۳ رشد اقتصادي مثبت شد و هيچ‌گاه‌ رشد ۸ درصدي حاصل نشد.

 دكتر نوبخت ادامه داد: در سال ۹۴ بايد اين برنامه جمع شود و اهداف تحقق نيافته بايد در اين سال محقق شود به همين جهت سال ۹۴ سال ويژه اي در مورد بودجه است؛ زيرا منابعي كه در اختيار دولت است محدود شده است و ما نيازمند تخصيص بهينه منابع هستيم و موظفيم از منابع به نحو شايسته استفاده كنيم.

 

ما مدعي هستيم، مشكلات قابل حل كردن است

 

 وي در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به اين كه ما مدعي هستيم ،مشكلات قابل حل كردن هستند اظهار داشت: مشكلات حل شدني هستند اما نياز به زمان دارد و توقع مردم از دولت به عنوان خدمتگذارشان بايد متناسب با واقعيت باشد ،ما روزهايي را سپري نمي كنيم كه ۷۰۰، ۸۰۰ ميليارد دلار به اقتصاد ايران وارد شده، ما در حال حاضر بايد كشور را با ۲۴ ميليارد دلار اداره كنيم ،پس از مردم مي‌خواهم از ما به همين ميزان انتظار داشته باشند.

 معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور در ادامه دولت را  به پدري توصيف كرد كه با وجود حقوق كم مي‌خواهد همه خواسته‌هاي فرزندانش را فراهم كند و اظهار داشت: دو سال قبل ما محدوديت خروج نفت از طريق صادرات را داشتيم و امروز محدوديت‌هاي ديگري نيز اضافه شده است و كشورهاي منطقه و جهان با محدوديت‌هايي ايجاد مي‌كنند . امابا وجود محدوديت منابع رشد اقتصادي مثبت داشته ايم. اين به معني توانمند عمل كردن كشور است درحالي كه حتي ما براي وضعيت بدتر هم برنامه‌ريزي داريم

 

ما خود را براي روزهاي سخت تر از اين نيز آماده كرده ايم

 

 دكترنوبخت گفت : اميدوارم زماني برسد و با شما اينجا مشغول به گفتگو باشم و شما بگوييد با توجه به فضاي جديدي كه صورت گرفته و مردان مذاكره تحريم را از مردم ايران دور كرده اند اين اتفاق چه تاثيري در بودجه كشور وسوق دادن كشور در مسير توسعه دارد، ضمن اين كه براي حل مشكلات مالي و بودجه به مذاكرات دل نبسته ايم و خود را براي روزهاي سخت تر از اين نيز آماده كرده ايم.

 دكتر نوبخت در خصوص اين كه قيمت نفت در بودجه ۷۲ دلار در نظر گرفته شده است اظهار داشت: در حال حاضر ما كمتر از يك سوم بودجه را بر اساس نفت بسته ايم.

 معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور درباره دليل انتخاب قيمت ۷۲ دلار براي هر بشكه نفت را گفت: آن چه كه ما الان در ارتباط با قيمت نفت داريم مبلغ ثابتي نيست. درست است كه سال گذشته در همين زمان قيمت نفت ۱۰۸ دلار بود و ما در بودجه آن را ۱۰۰ دلار در نظر گرفتيم، چه كسي فكر مي‌كرد نفت ۱۰۸ دلار پارسال امروز به ۶۸ دلار برسد پس همان طور كه مي بينيد هيچ ميزان ثابتي براي تعيين قيمت وجود ندارد.

وي با اشاره به اين كه اقتصاد كشور ما سال ها با نفت زندگي كرده است و قيمت نفت هيچ زمان قابل پيش‌بيني نيست افزود: ما بايد يك بودجه محوري براي نفت داشته باشيم و خود را براي بيشتر يا كمتر از آن آماده كنيم .بر اساس پيش‌بيني كارشناسان، در سال آينده قيمت نفت از بشكه‌اي ۷۰ دلار پايين‌تر نخواهد رفت و حتي برخي از كارشناسان معتقدند اين قيمت به بالاي ۸۰ دلار نيز مي‌رسد.

وي افزود: پروژه هاي عمراني استاني را صددرصد پرداخت كرديم و كشور با مديريت تخصيص اداره مي‌شود.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با تأكيد بر اينكه رييس‌جمهور با ۵ جلد كتاب به مجلس براي ارائه بودجه رفت، اظهار داشت: به غير از اين ۵ جلد ۳ جلد آن مربوط به گزارش عملكرد برنامه بود و غير از آن يك جلد برنامه مربوط به اقتصاد مقاومتي بود كه ما در آن در ابتدا برنامه سال ۹۴ را طراحي كرديم و مباني اقتصادي و فرهنگي را مطرح كرديم اين كتاب بيش از ۵۰۰ صفحه دارد.

 

تمامي ارقام لايحه بودجه ۹۴ جديد است

 

وي با تأكيد بر اين كه تمامي ارقام مطرح شده در بودجه ۹۴ جديد بوده و هيچ كدام عدد گذشته نيست،اظهار داشت: با همه محاسباتي كه در ابتدا با اين مسئله صورت گرفته ما بايد خود را براي امسال با اعداد حدود ۷۰، ۸۰ دلار نفتي كه تا پايان سال خواهيم داشت اداره كنيم چنان كه تا الان اداره كرديم.

دكترنوبخت با تاكيد بر اينكه  با وجود نوسان قيمت نفت با مكانيزم تخصيص مي‌توان كشور را اداره كرد گفت :اگر قيمت نفت به بالاتر از ۷۰ دلار پيش‌بيني شده در بودجه افزايش يابد، بر اساس تبصره‌اي كه به پيشنهاد رييس‌جمهور در بودجه گنجانده شده ، به  طرح هاي مشخصي كه در بودجه به آنها اشاره شده  اعتبار اختصاص خواهيم داد.

وي اضافه كرد: مي‌توانيم با مكانيزم تخصيص اين مسئله را مديريت كرده و هم به صورت تخصيصي به اين نسبت كمتر دهيم البته اين طور نيست كه ما همه را يكسان كم كنيم و در كاهش هم سعي مي‌كنيم با ضابطه عمل كنيم.

دكترنوبخت افزود: در اسفندماه سال‌جاري همه طرح‌ها و پروژه‌هايي كه قول تكميل و اتمام آنها را به مردم  داده بوديم به بهره‌برداري خواهند رسيد.

وي اضافه كرد: در بودجه سال آينده معيار تخصيص اعتبار به طرح‌هاي ، علاوه بر داشتن پيشرفت فيزيكي بالاي ۸۰ درصد ، كمك آنها به توازن منطقه‌اي است. پروژه هاي داراي نقش محوري و آماده بهره‌برداري اولويت ما در تخصيص اعتبار خواهند بود و در در اين مسير با تدبير و تعقل حركت مي‌كنيم.

وي در پاسخ به اين سوال كه ارزيابي شما از ميزان تورم در آينده چيست،گفت: سال گذشته نرخ تورم بالاي ۳۸ درصد بود .در حال حاضر تورم نقطه به نقطه ۱۳,۲ درصد و سالانه ۱۷.۸ درصد است و تا پايان سال انتظار داريم كه ميزان تورم تقليل پيدا كند.

 

همچنان مهار تورم را دنبال مي‌كنيم

 

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با تأكيد بر اينكه ما همچنان مهار تورم در بودجه سال ۹۴ را دنبال مي‌كنيم تصريح كرد: بودجه كل كشور ۸۳۷ هزار ميليارد تومان است كه از اين ميان ۵۹۶ هزار ميليارد تومان سهم بودجه شركت‌هاست كه ۱۳۳ هزار ميليارد تومان آن مربوط به شركت‌هاي دولتي است كه در طرح هاي عمراني سرمايه‌گذاري مي‌كنند.

وي عدد بودجه شركت ها ۵۹۶ هزار ميليارد تومان است و بودجه عمومي ۲۶۷ هزار ميليارد تومان اعلام كرد و گفت : از ۲۲۴ هزار ميليارد تومان ۱۶۶ هزار ميليارد تومان آن را براي امور جاري گذاشته‌ايم . ۴۷ هزار و ۷۰۰ ميليارد تومان آن  براي طرح هاي عمراني اختصاص پيدا كرده است .

ميزان رشد هزينه‌هاي جاري ۶,۲ درصد است اما رشدي كه براي طرح هاي عمراني در نظر گرفته ايم امسال ۴۸ هزار ميليارد توان افزايش دارد.

دكتر نوبخت  محوريت اقتصاد مقاومتي و اقتصاد دانش بنيان را دو جهت گيري اصلي بودجه سال آينده توصيف كرد و گفت: در اين راستا بيش از ۸۰۰ هزار ميليارد تومان بودجه را براي امور فناوري نو اختصاص داديم . با اين وجود به دنبال مهار تورم نيز هستيم.

دو هزار ميليارد تومان بودجه براي آب هاي مرزي اختصاص يافته است

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور افزود: ما براي سال آينده از محل دوهزار ميليارد توماني كه براي آب هاي مرزي در نظر گرفتيم ۷ هزار ميليارد تومان را نيز بر روي طرح هاي عمراني كار خواهيم كرد؛ چرا كه سال آينده سرمايه‌گذاري دولت روي طرح هاي عمراني بالغ بر ۵۵ هزار ميليارد تومان است و اين به ۱۳۳ هزار ميليارد توماني كه شركت هاي دولتي سرمايه‌گذاري مي‌كنند اضافه مي‌شود و براي سال آينده بيش از ۱۵۸ هزار ميليارد تومان روي طرح عمراني سرمايه‌گذاري خواهيم كرد.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور تأكيد كرد: سرمايه گذاري در طرح هاي عمراني رشد توليد و اقتصاد را به همراه دارد و از سوي ديگر اشتغال فراهم خواهد شد .

دكتر نوبخت با اشاره به آثار سرمايه‌گذاري عمراني دولت در خروج از ركود و رشد اقتصادي ادامه داد : از اين ۱۵۳ هزار ميليارد توماني كه در طرح هاي عمراني هزينه مي‌شود بيمه پيمانكاران پرداخت  و بنگاه ها فعال خواهند شد ..

وي با تأكيد بر اين كه سرمايه‌گذاري دولت در بخش عمراني نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزايش يافته اظهار داشت: در بودجه سال آينده  هزار ميليارد تومان به صورت مجزا براي كمك به برنامه اشتغال جوانان و فارغ التحصيلان اختصاص داده ايم كه اميدواريم اين بودجه بتواند كمك شاياني به جوانانمان كند.

وي افزود: ما علاوه بر كارهايي كه به صورت عادي انجام مي‌دهيم در سال آينده به دنبال افزايش رشد اقتصادي و به فكر زوج هاي جوان نيز بوده ايم و بيش از ۱۳۰۰ هزار ميليارد تومان را فقط براي پرداخت وام هاي ارزان قيمت اختصاص داده ايم .

دكتر نوبخت اضافه كرد :در اين راستا با وزير راه و شهرسازي نيز جلساتي داشتيم كه به ميزان ۵۰ ميليون تومان به جوانان جوياي مسكن وام بدهند؛البته ما در اين راستا به دنبال انبوه سازي نيستيم و همين طور نمي خواهيم كه قيمت مسكن افزايش پيدا كند و بايد به قدرت خريد اقشار كم درآمد جامعه و زوج هاي جوان توجه كنيم .

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با اشاره به اين كه ۲۲۲ هزار ميليارد تومان منابع عمومي را فقط دولت در اختيار دارد ادامه داد: ما بسته مناسبي را فراهم كرديم كه اميدواريم بخش خصوصي هم در اين رابطه هم چون گذشته اقدام كند.

اختصاص ۵ هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان براي طرح هاي توليدي

وي با اشاره به لايحه بودجه عمومي دولت خاطر نشان كرد: براي طرح هاي توليدي ۵ هزار و ۲۰۰ ميليارد تومان اختصاص داده ايم اما قرار نيست اين ارقام را ميان واحدهاي توليدي توزيع كنيم چون شأن واحد‌هاي توليدي بالاتر از اين است كه آن‌ها از ما كمك اين چنيني بخواهند.

دكتر نوبخت با اعلام ارايه تسهيلات ارزان قيمت به واحدهاي توليدي گفت : به تمام وزراي جهاد كشاورزي،صنعت و معدن و راه و شهرسازي مي‌گويم كه از نظر سيستم بانكي سازمان مديريت و برنامه‌ريزي به دستور رييس‌جمهور تضمين بانكي خواهد داد.

 

۴ هزار و ۸۰۰ ميليارد تومان براي خدمات بهداشتي و درماني پرداخت كرده‌ايم

 

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با اشاره به اين كه امسال ۴ هزار و ۸۰۰ ميليارد تومان را براي ارزان كردن خدمات بهداشتي و درماني پرداخت كرده ايم،افزود: اين امر در راستاي اجراي طرح تحول سلامت صورت گرفته است.

 

ضرورت تخصيص بهينه منابع

 

دكترنوبخت با تأكيد بر اين كه بايد پول را با وزن هاي مناسب تقسيم كنيم تا كارهايمان به جلو پيش برود،ادامه داد: تدبير در تخصيص بهينه منابع است بنابراين بايد دقت بيشتري در امور كنيم تا از منابع مالي موجود به نحو شايسته‌اي استفاده شود.

وي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اين كه آيا سقف درآمدهاي حاصل از هدفمندكردن يارانه ها ثابت مانده است يا خير گفت: بله، ما بايد از ظرفيت هايمان به خوبي استفاده كنيم به طوري كه به دنبال افزايش قيمت ها نيستيم.

 دكترنوبخت تاكيد كرد: به صراحت مي گويم ما آمادگي نداريم حتي يك درصد بر قيمت كالاها اضافه كنيم؛ زيرا دولت اجازه اين كار را ندارد.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با تصريح بر اهميت موضوع نظارت گفت :  قيمت دستوري هيچ كجاي دنيا جواب نداده است.

وي با اشاره به اين كه سه سال است كه نانوايان به كارگران خود افزايش دستمزد را اعمال كرده اند گفت: دولت به استان ها اجازه داد تا افزايش قيمت نان صورت گيرد.

دكتر نوبخت به فعاليت ۷۰ هزار واحد نانوايي در كشور اشاره كرد و افزود:  به دنبال اين طرح عده ايي تلاش كردند تا بگويند دولت به نان مردم توجه نمي كند.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با اشاره به افزايش قيمت نان در سال ۸۹ قيمت گفت: اين در حالي بود كه يارانه نان ۵ هزار تومان بود به طوري كه اين افزايش در زندگي عده اي از افراد تاثيرگذار بود.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با بيان اينكه امسال ۴۲ هزار ميليارد تومان يارانه خواهيم داد، افزود: به خانواده هاي كم درآمد يارانه ويژه و مضاعف داده مي‌شود به طوري كه ما از طريق نهادهاي حمايتي به اين خانواده ها كمك ويژه مي‌كنيم.

وي با تأكيد بر اينكه دولت به دنبال خدمت به مردم است گفت: با اقدامات دولت ان‌شا الله كيفيت نان افزايش خواهد يافت.بنابراين سال آينده هم نيز اين سياست ها را در پيش خواهيم گرفت.

 

تورم سال آينده كمتر از ۱۴ درصد خواهد بود

 

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با تأكيد بر اين كه سال آينده تورم كمتر از ۱۴ درصد خواهد بود،خاطرنشان كرد: براي افزايش قدرت خريد كاركنان دولت با وجود دوران كم پولي افزايش ۱۴ درصدي را در نظر گرفته ايم.

دكتر نوبخت ضمن درخواست از كاركنان دولت براي پذيرش افزايش ۱۴ درصدي حقوق افزود: قرار نيست هر چه پول به دست مي‌آوريم بين خودمان تقسيم كنيم بلكه به كارهاي عمراني هم نيز بپردازيم.

 

افزايش قدرت خريد مردم با كاهش نرخ تورم

 

 وي با تأكيد بر اين كه يارانه ها را هدفمند كرده ايم ادامه داد: قدرت خريد با كاهش نرخ تورم افزايش يافته است.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس‌جمهور با اشاره به توهم پولي در اقتصاد اظهار داشت: ما خدمتگزار مردم هستيم و چيزي را از مردم نخواهيم پوشاند.

معاون برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي رييس جمهور در عين حال از مردم به دليل وجود كمبود‌هايي در اوضاع اقتصادي از مردم عذرخواهي كرد و گفت: متاسفانه شرايط فعلي به گونه‌اي است كه ما نتوانسته‌ايم اوضاع را آن طور كه بايد در شأن مردم كشورمان باشد براي آنها فراهم كنيم و به مسائل اقتصادي آنها بپردازيم با اين وجود اگر مردم از اوضاع فعلي رضايتي ندارند بدانند كه با توجه به فشارهاي موجود شرايط حتي مي‌توانست بدتر از اين هم باشد، اما سعي كرديم كه در اوضاع مناسبت‌تري آن را نگه داريم.